Această secțiune conține materiale gratuite create parțial de noi și puse la dispoziția voastră, a tuturor celor interesați de electronică și de minunata lume a tehnologiei . Aceste materiale pot fi utilizate atât online cât și offline, cu condiția păstrării și indicării sursei de unde au fost ele preluate (site-ul www.miciielectroniști.ro).


 

1. Marcarea rezistoarelor (codul culorilor)

Sistemul de codare si identificare al rezistoarelor este de doua feluri: prin scrierea directa a cifrelor care reprezinta valoarea rezistorului respectiv (cu vopsea gri/alba) sau prin desenarea codului de culoare compus din cercuri uniform depuse si intr-o anumita ordine, circular pe corpul rezistorului.
 

2. Marcarea condensatoarelor (nepolarizate / polarizate)

La fel ca rezistoarele, capacitoarele pot fi notate fie in coduri de culoare (tehnologie mai veche) fie in cod de cifre reprezentand de obicei valoarea in pF (picofarazi) sau in µF (microfarazi) a acestora. Informațiile care se scriu, de obicei, pe corpul capacitoarelor sunt: valoarea condensatorului respectiv, tensiunea de functionare, toleranta (abaterea de la valoarea reala) si temperatura de functionare.
 

3. Marcarea tranzistoarelor bipolare si FET

Tranzistoarele sunt notate fara cod de culoare. Identificarea acestora se face citind direct tipul acestora, pe corpul de culoare neagra. Pe langa tipul tranzistorului, pe corpul acestora pot aparea notatii despre data fabricatiei sau chiar denumirea in ordine a terminalelor/picioruselor.
 

4. Marcarea diodelor (redresoare, Schottky, Zenner, varicap, detectoare, comutație etc.)

Diodele în electronică sunt de o mare varietate, de la cele utilizate pentru simpla redresare (transformarea curentului electric alternativ în curent electric continuu), până la cele de protecție Schottky, cele stabilizatoare de tensiune (Zenner), cele utilizate pentru detecție și/sau redresarea curenților mici de radiofrecvența (detectoare, cu germaniu) precum și cele de tip varicap (care pot înlocui cu succes condensatoare variabile de acord).
 

5. Marcarea regulatoarelor fixe de tensiune

în lucru...
 

6. Lipirea / sudarea componentelor electronice folosind echipamente de lipit

Realizarea lipiturilor electrice se poate realiza în mai multe moduri, dar există o metodă corectă care dă cele mai bune rezultate. Am sintetizat cele mai bune instrucțiuni de lipire într-un tutorial special conceput pentru copii. După exersarea de câteva ori a pașilor menționați, se pot realiza lipituri de foarte bună calitate, chiar dacă micii electroniști sunt la început de drum. Succes!
 

7. Dezlipirea componentelor electronice folosind echipamente de lipit / dezlipit

Ca și în cazul lipirii componentelor, dezlipirea acestora se face tot prin mai multe metode care dau rezultate mai bune sau mai puțin bune. Cert este că metoda de dezlipire se alege în funcție de complexitatea locului de unde este necesar să se extragă piesa / piesele electronice și de circumstanțe. Temperaturile de dezlipire pot varia, vârfurile utilizate la dezlipire pot fi diferite, timpul de menținere a vârfului de lipire la locul de topire poate varia etc. Noi am sintetizat cele mai bune metode pentru a face acest lucru, metode de altfel special adaptate pentru copii.
NextEdu